Στην Ελλάδα, η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση των αυτοκινήτων για Αστική Ευθύνη. Το συγκεκριμένο είδος ασφάλισης αποτελεί την ελάχιστη ασφαλιστική βάση και καλύπτει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, σε περίπτωση ατυχήματος.
Στη χώρα μας, ιστορικά, η ασφαλιστική νομοθεσία αυτοκινήτων έναντι τρίτων απέκτησε υποχρεωτικό χαρακτήρα με τον νόμο Ν. 489/76, «Περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ' ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης», που άρχισε να ισχύει από την 1.1.1978. Σκοπός και φιλοσοφία του είναι η προστασία πολιτών καθώς ένα όχημα οφείλει να είναι ασφαλισμένο ακόμα και όταν δε βρίσκεται σε κίνηση. Σε αντίθετη περίπτωση ο κάτοχός του οφείλει να καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός του.
Μια επιπλέον επιλογή αποτελεί η μικτή ασφάλιση αυτοκινήτου, βάσει της οποίας η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών τόσο του ασφαλισμένου οχήματος από σύγκρουση, πρόσκρουση, εκτροπή, ανατροπή ή κατακρήμνιση ακόμα και στην περίπτωση που ο οδηγός του είναι υπεύθυνος για τροχαίο ατύχημα. Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες δεν έχουν κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Οι εταιρείες με ασφαλειεσ αυτοκινητων προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες ασφάλισης στους οδηγούς των οχημάτων. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε προγράμματα μηνιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία ή και ετήσια, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Κάθε πρόγραμμα παρέχει διαφορετικά οικονομικά οφέλη.